1 de maig 2011

UNA SETMANA FARCIDA D'ACTIVITATS CULTURALS DE LES ILLES A LISBOA

Dues pel·lícules i el seu posterior debat, un recital poètic amb sis poetes de les Illes i el concert de Biel Majoral, Delfí Mulet i els germans Martorell varen cloure la celebració del II Be Balears organitzat per l'Institut Ramon Llull i l'associació cultural Catalunyapresenta a Lisboa. A aquestes activitats se li sumen el concert dels Blavets de Lluc a l'església dels Màrtires el passat dia 9 d'abril i el concert de piano del Duet Díaz-Mas al Palácio Foz


L'escriptora Antònia Vicens va ser l'encarregada de presentar la pel·lícula El Mar, d'Agustí Villaronga, el passat dimarts en un escenari cultural, la Casa da Achada, que s'ha convertit en una referència de la programació de Lisboa. Fins al centre Mário Dionísio s'hi acostaren els interessats en analitzar la relació entre la novel·la de Blai Bonet i la pel·lícula de Villaronga. Vicens va destacar la importància de la novel·la en el context de la Mallorca de postguerra i de la literatura catalana en general.



D'altra banda, dimecres foren els alumnes de català de la Universidade Nova de Lisboa els qui varen poder gaudir de les paraules de Jaume Pomar, poeta i màxim especialista en l'obra de Llorenç Villalonga. Precisament fou "Bearn" la pel·lícula inspirada en el clàssic de l'escriptor illenc la que es projectà. Els alumnes de català havien llegit l'obra en la seva versió portuguesa i així varen poder comparar el resultat amb el film. Pomar va explicar-los, entre d'altres, la relació entre realitat i ficció en l'obra villalonguiana.
Precisament fou el poeta palmesà qui trencà el gel en el recital del Teatro A Barraca quan va decidir interpretar els seus poemes acompanyats al piano. Abans Antònia Vicens havia obert un recital en el qual també participaren l'escriptor de l'any, Ponç Pons, el poeta eivissenc Bartomeu Ribes i els més joves: Sebastià Bennasar i Laia Martínez. Els poetes ilencs estaren acompanyats a l'escenari per rapsodes que llegiren els seus texts en portuguès: Gerard Nomen, Leonel Barbosa i Ricardo Marques. Els assistents també reberen una petita publicació bil·lingüe amb els poemes traduïts per l'associació Catalunyapresenta.


Biel Majoral, Delfí Mulet i Biel i Pere Joan Martorell foren els encarregats d'obrir plaça el dissabte 30 en els concerts de commemoració del 37 aniversari de la Revolució dels Clavells al Miradouro de Sao Pedro de Alcantara. Els mallorquins feren un concert on lligaren els paral·lelismes històrics entre Portugal i els Països Catalans. En el repertori no faltaren temes com "La Muixeranga d'Algemessí", "Els Segadors" o els ja clàssics temes de Majoral "Que té aquesta terra nostra" i el seu himne "Jo sóc català" amb lletra de Pere Capellà.




Amb totes aquestes activitats el públic portuguès ha pogut copsar la importància i la varietat de la cultura en llengua pròpia feta a les Illes Balears i mostrà un notable interès per aquestes i per les activitats que es continuen organitzant regularment a la ciutat de Lisboa per Catalunyapresenta.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada