23 de nov. 2010

Cloenda satisfactòria de Catalunha em pó

La presentació de l’obra La Felicitat de Lluís-Anton Baulenas va ser l’escollida per cloure el cicle de literatura catalana traduïda al portuguès “Catalunha em Pó”, que durant sis mesos ha servit per donar a conèixer algunes obres fonamentals de la nostra literatura més contemporània als lectors portuguesos.
En una llibreria plena de gom a gom, ahir al vespre a Lisboa vam gaudir de la presència de Lluís-Anton Baulenas que ens desvetllà alguns dels secrets del procés de documentació i creació de la seva novel·la. Sobretot, parlà de la Barcelona de la “reforma” –la creació de l’actual Via Laietana–, de tot el procés d’investigació i documentació sobre aquests anys tan convulsos on les diferències socials entre rics i pobres eren molt clares. Els anys previs al 1909, Barcelona era una ciutat on convivien les idees més modernes i de progrés amb la misèria i les malalties més pròpies de l’edat mitjana. L’autor va reflexionar sobre la fragilitat de l’ésser humà, perquè de la vida a la mort es podia passar en un obrir i tancar d’ulls –cada dia pels carrers de Barcelona circulava el carro dels morts–. La pobresa dels treballadors i obrers amb contrast amb el poder de les classes altes, la corrupció del poder polític o el patiment dels veïns que van quedar al carrer a causa de l’enderrocament de casa seva, foren temes de debat. I de tot això només fa cent anys!
L’acte va comptar amb la intervenció de la Vanda Marujo, que en nom de l’associació CatalunyApresenta va fer els agraïments i les explicacions del cicle, amb la pinzellada general sobre la novel·la de l’editor de QuidNovi, Gonçalo Mira, i amb les explicacions de l’autor que va respondre mitja dotzena de preguntes d’un públic molt actiu i nombrós.
Com sempre, al final, vam fer un brindis a la salut de la literatura catalana amb cava Berdié.  


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada